Kövess minket a Facebookon!

3% kedvezményt

adunk minden regisztrált vásárlónknak!
A kedvezmény az akciós és összevont termékekre nem vonatkozik!
Kuponkód: 3%-os koi-farm akció
REGISZTRÁCIÓ

 

Kerti tavunk karbantartása ősszel, felkészítése a télre

 

Garden Fountain Pond Landscape Park Style Design 2955681
 
     Kerti tavainkat a hidegebb idő beálltával fel kel készítenünk a télre. Törekednünk kell arra, hogy minél kevesebb szerves anyag maradjon a kerti tóban, mivel szerves anyagok hiányában nem lesz mérgező gáztermelődés amitől halaink megfulladhatnak. Ezenkivűl a tószűrőnket is kevésbé terheljük le, hogyha kiszedjük a lebomló anyagokat.


      Ennek az egyik legegyszerűbb megoldása, illetve megelőzése a lombvédő hálók használata, amit a tó teljes felületére kifeszítve megakadályozzuk a levelek belehullását.
A lombvédő háló több szerepet betölthet. Akár egész évben hasznáhatjuk a macskák, kócsagok ellen, azonkívűl főleg ősz tájékán megakadályozza, hogy a falevelek a tavunkba hulljanak, ezáltal kevesebb lebomlő szerves anyag kerül a halainkhoz.
A háló szemmérete 17mm amely rombusz alakban van. 100 méteres tekercsekből tudunk igény szerint méretre levágni, vagy előre csomagolt fix méretekben is kapható.
 kerti tavi lombhalo halo osz oszi

 

     A már a vízre került falevelek és a víz tetején úszó szennyeződés ellen legjobb tótechnikai berendezés a skimmer amely a víz felszínéről szívja a vizet egy szűrőbe így tüntetve el a felületi szennyeződéseket. A skimmerek között megkülönböztetünk vízen úszó, a tófenékhez és a tó falához rögzített típusokat. Továbbá válogathatunk saját szívó motorral ellátott, vagy külső szivattyúra szerelhető között, annak függvényében, hogy a tavunknak melyik praktikusabb.
uszo rogzitett skimmer elszivo to tavi
 
     Másik és egyben pénztárca barátibb megoldás a vízbe hullott levelek, szennyeződések eltávolítására: a kézi hálók, melyek segítségével kézzel tudjuk kimerni a vízen levő szennyeződéseket. Ezek több fajta szemsűrűságben és több méretben kaphatók hosszabítható nyelekkel. Továbbá vásárolhatunk akár egy nyélhez több méretű fejet is, így könnyítve és gyorsítva meg a munkánkat.
merito lombfogo lomb fogo tavi to halo halok

     A felszínről már leült szennyeződéseket a tóporszívóval lehet eltávolítani. Ezzel a berendezéssel anélkül tudjuk eltávolítani az egész évben felgyülemlett hordalékot, hogy tavunkat teljesen le kellene engednünk. Szépen felszívja az iszapot és a fenékre süllyedt faleveleket is. Az általános típusok egy kamrával vannak ellátva, Ezek a szívás leállása után ürítenek pihentetve addig a porszívó szívó motorját. Az ujabb típusok, mint például a PondoVac 4 már két kamrával rendelkeznek. Ezek gravitációs kifolyással vannak ellátva, tehát a porszívónál magasabb kifolyást nem lehet kivitelezni. A jelenlegi legújabb típusú porszívó a PondoVac 5, amely azontúl, hogy képes folyamatosa, azonos időben szívni és üríteni, képes arra, hogy egy motor segítségével akár egy 2m kerítésen át is átnyomja a kifolyó vízet.
kerti to porszivo iszapszivo takaritas

     Elszáradt vízi növények leveleit, vízen úszó trópusi növényeinket (vízi saláta, jácint) érdemes kiszedni, visszavágni, mivel ezek lebomlása csak fokozza a gáztermelődést. Ezekben segítenek a különböző vízinövény csipeszek és ollók, amelyek,  akár a hálók, több formában, méretben találhatóak, így könnyítve meg a külömböző helyszíneken történő használatukat
 tavi fogok csipeszek to karbantartas koi farm

     Amennyiben a bomlási folyamat már annyira előrehaladott, hogy már csipsszel nem tudjuk kiszedni, akkor segítségünkre lehetnek a különböző iszapmentesítő szerek. Ezek lényegében foszfátmegkötő anyagok, melyek a tó alján leülepedett szerves és szervetlen anyagokat (rotható levelek, haltápmaradék stb) megköti és megakadályozza az algásodát és a gázok kibocsájtását.
 iszap mentesito oase sedi free sclixx oxydator

 
     Végső lépés a kerti tavunk gázmentesítésében, a tó jégtelenítő, jégmentesítő berendezések behelyezése. Ezek a termékek a folytonos levegő és víz mozgatásával folyamatos léket biztosítanak így a még fenéken maradt szerves anyagok bomlástermékei is távozni tudnak tavunkból.
 seasons jegmentesitok jegtelenitok befagyasgatlok koi farm teliesites oase

     Sok pénzt spórolhatunk meg magunknak, ha tószűrőinket rendesen téliesítjük! A szivattyúk nagy része lent van a tó alján így kívül esik a fagyhatáron. Magasabb vízrétegbe helyezett szivattyúkat érdemes kivenni a tóból. UV-C lámpánkat még ha a szűrőt kint hagyjuk be kell vinni fagymentes helyre. Ellenkező esetben a kvarccső, izzó, trafórész és a ház szétfagyásával járhat. A szűrőtartályban található szűrőközegeket (szivacs, zeolit) tisztítás és szárítás után elcsomagolva tegyük el tavaszig. A szűrőtartályt, ha nem helyezzük fagymentes helyre, takarjuk úgy le, hogy egész télen száraz maradjon és ne jusson bele folyadék amitől szét tudna fagyni.

Halainkat 8 °C vízhőmérséklet alatt már nem érdemes etetni, hidegvérű állat lévén szervezetük funkciói, így az emésztésük is lelassul. Lassan fognak úszkálni tavunkban nagyobb hidegekben a tó legmélyebb részére ereszkednek le. Iszapréteg nem kell nekik, sőt gázképződés miatt kifejezetten káros.

A kerti tó téliesítését az első jégpillésedést követően szoktam elvégezni, a szűrő addig is dolgozzon, az UV-C lámpát 10 °C vízhőmérséklet alatt felesleges működtetni.

Halaink és kerti tavunk tavasszal meg fogják hálálni az őszi törődést.
 
 
 
 
Létrehozás dátuma: 2011-10-21 10:41:57
Módosítás dátuma: 2018-09-19

oszi takaritas karbantartás koi farm

Kosár

 x 
A kosár üres

atveteli pont bannerx5

Ügyfélszolgálat - rendelésfelvétel
Központi raktár: Kert, kertitó, agro:

+36/20-418-4656

+36/20-243-9398

Mályi üzlet és vízinövény,  ketrec, hobbi állat, akvarisztika

+36/20-9428-879

+36/46-655-814

Budapesti üzlet, készlete és rendelései

+36/20-537-1117

 

Nyitvatartási időn kívül, vagy ha elérhetőségeink foglaltak, adja meg telefonszámát és mi visszahívjuk!

Klikk ide

További információkért írjon nekünk:

info@sun-life.hu

oase logo

tofolia kalkulator banner