Kövess minket a Facebookon!

3% kedvezményt

adunk minden regisztrált vásárlónknak!
A kedvezmény az akciós és összevont termékekre nem vonatkozik!
Kuponkód: 3%-os koi-farm akció
REGISZTRÁCIÓ

 

Füvesítés, kertépítés

 Füvesítés kertépítés

 

Webáruházunkban az alábbi kategóriák közül válaszhat,melyek nagy segítséget nyújthatnak önnek:

gyepszegely gyepracs 200x200vakond-pocok-elleni-vedekezes_200x200tragya_200x200

         Gyepszegélyek                       Vakondhálók                 Műtrágyák, gyeptrágyák

 

fumag_200x200talatakarok_szovetek_200x200agroszovet_200x200             

               Fűmagok                             Geotextíliák                           Agrotextilek

 

Előkészületek

A kert újrafüvesítésére az áprilisi, a májusi és a szeptemberi időjárási viszonyok a legalkalmasabbak. A földtakaró legalább 15 cm vastag legyen. Az újonnan elvetett fű erőteljes növekedése érdekében 1-2 ásónyom mélységben ássa fel a talajt, majd távolítsa el az ott található köveket, gyökérmaradványokat, gyomokat stb. Az ásás egyben jó alkalom arra is, hogy 100 négyzetméterenként 2 m3 folyami homokkal/kvarchomokkal fellazítsa a kemény, agyagos talajt. A lazább, homokos szerkezetű talajba célszerű négyzetméterenként 8-10 l tőzeget beledolgoznia. Bármelyik fajta talajra ajánlatos négyzetméterenként 10 l gyepföldet kihordani. Amennyiben még belefér az időbe, fellazítását követően 2 hétig pihentesse a talajt.

 

A talaj elegyengetése

 Az előbbi munkálatok befejeztével el kell egyengetni a területet, amire a kerti henger a legalkalmasabb eszköz. Kisebb területeken egy taposódeszka is megteszi. Elegyengetését követően ellenőrizze a talaj mészkőtartamát. 5,5 alatti ph-érték esetén kerti mésszel (négyzetméterenként kb. 5 kg) kell javítani a talaj minőségét. Utána alaposan öntözze meg!

Vakondháló a gyep védelmére. A vakondok ellen a vakond háló az egyetlen elismert, állatbarát védekezési művelet. A gyepszőnyeg alá lehet szakszerűen füvesítéssel együtt telepíteni.

 

Gyeptrágya széthordása

A fűmag elvetése előtt egy héttel célszerű gyeptrágyát (Pl. Everris Landscaper Pro New Grass műtrágya gyeptelepítéshez) dolgoznia a talajba.

 

A fűmag elvetése

Viszonylag szélcsendes napon vesse el a fűmagot (négyzetméterenként kb. 25-50 g-ot). Az egyenletes vetés érdekében nagyjából ugyanannyi homokkal vagy jó minőségű, gyommentes kerti talajjal vegyítse a fűmagot. Ezután ossza két részre a szaporítóanyagot, majd egyszer keresztben, egyszer pedig hosszában vesse el. Hogy a szél ne fújja el a fűmagot, gereblyével és kerti hengerrel vagy egy taposódeszkával óvatosan tömörítse a talajba.

 

A talaj öntözése és trágyázása

Utána apró lyukú öntözővel alaposan locsolja meg a talajt. Ügyeljen arra, hogy ne képződjenek csermelyek, tócsák. 7-14 nap elteltével kihajtanak az első fűszálak. Szárazság esetén rendszeresen, a reggeli és az esti órákban öntözze a gyepet.

 

Az első fűnyírás

Az első fűnyírás akkor esedékes, ha a fű mintegy 6-8 cm magas. Ilyenkor 3-4 cm rövidre vágja vissza. Ne hagyja, hogy 4-6 cm-nél magasabbra nőjön a díszgyep és a gyepszőnyeg. Vágja vissza őket 2-3 cm magasra. Lehetőség szerint hetente nyírja a füvet. A strapabíró, a játszó- és a sportgyep nyugodtan maradhat 3-4 cm magas. A kert árnyékosabb részeiben ne nyírja 5 cm-nél rövidebbre a füvet.

 

Rendszeres trágyázás és szellőztetés

Ha nem használja talajjavítóként a lenyírt füvet, célszerű speciális gyeptrágyát használva, rendszeresen trágyáznia a gyepet. Hosszan tartó szárazság esetén alaposan öntözze meg a gyepet. Soha ne frissen nyírt gyepen terítse szét a trágyát! A tápanyagok mellett kellő mennyiségű vízre és levegőre is szüksége van a fűnek, ezért március végén célszerű eltávolítani a moha és az elhalt növények képezte filctakarót. Gondozza Everris Landscaper Pro Autumn & Winter műtrágya őszi időszakra felkészítendő a füvet a téli időszakra.

 

A fű nyírása, szellőztetése

Száraz talaj esetén először nyírja rövidre a füvet, majd egyszer keresztirányban, egyszer pedig hosszanti irányban, 1-2 cm mélyen szellőztesse, forgassa át a gyepet. Nagyobb gyepfelületek esetén motoros gyepszellőztető használatát javasoljuk. Ennek előnye, hogy egyenletes mélységben munkálja meg a felületet. A megkopaszodott fű hamar újra kinő. Finom szemcséjű homokot vagy egy kis fűmagot a kemény talajhoz adva, elősegítheti a regenerálódás folyamatát. Feltétlenül vegye figyelembe a felhasznált anyagok gyártói utasításait, valamint a feldolgozásukkal kapcsolatos tudnivalókat!

 

 

 

 

Kosár

 x 
A kosár üres

atveteli pont bannerx5

Ügyfélszolgálat - rendelésfelvétel
Központi raktár: Kert, kertitó, agro:

+36/20-418-4656

+36/20-243-9398

Mályi üzlet és vízinövény,  ketrec, hobbi állat, akvarisztika

+36/20-9428-879

+36/46-655-814

Budapesti üzlet, készlete és rendelései

+36/20-537-1117

 

Nyitvatartási időn kívül, vagy ha elérhetőségeink foglaltak, adja meg telefonszámát és mi visszahívjuk!

Klikk ide

További információkért írjon nekünk:

info@sun-life.hu

oase logo

tofolia kalkulator banner