Kövess minket a Facebookon!

3% kedvezményt

adunk minden regisztrált vásárlónknak!
A kedvezmény az akciós és összevont termékekre nem vonatkozik!
Kuponkód: 3%-os koi-farm akció
REGISZTRÁCIÓ

 

Jégtelenítők, befagyásgátlók

                              - Mi lesz a kerti tóval télen? -

Header ice koi farm preventer

       Bár mostanában már nem annyira hidegek a telek, mint 20-30 évvel ezelőtt, viszont manapság is vannak olyan kemény fagyok, aminek következtében több, mint 20 cm-es vastagságú jégréteg képződött a hazai kerti tavakon. Sajnos a kerti tavak nagyrésze túl van telepítve halakkal, és legtöbb tónál nincs is meg a kellő tómélység ahhoz hogy a halak biztonságosan kiteleljenek benne. Ősszel lehetetlen teljesen eltávolítani a tóba hulló leveleket és más növényi szennyeződéseket.  Ha a tó felszíne teljesen befagy, a bomló növények által termelt gázok nem tudnak távozni a tóból, ezzel akár a halak pusztulását is okozhatja.

Különbséget kell tegyünk a mesterséges és a természetes tavak között. A természetes tavaknál jó eséllyel marad minimális gázeltávozási lehetőség akár a kavicsok között is és a mérete miatt is nagyobb arányban tudnak a gázok eltávozni.

Ezzel szemben a mesterséges tavak hermetikusan zártak a tófólia és a jégtakaró által. Ráadásul a mesterséges tavakban több tápanyag és szennyeződés megmarad. Ezért a mesterséges tavaknál kiemelten fontos a gázok eltávozásának segítése mesterségesen, saját kezüleg.

Ennek megelőzésére több megoldás lehetséges: egyrészt, amennyiben kisméretű a kerti tó, a befagyás megelőzhető egy légpumpára kötött porlasztókővel is.

Alternatív megoldás lehet a kézi légvágás, de a hideg mértékében, ezt naponta akár többször is alkalmaznunk kellhet. Ez fárasztó munka és nagy a sérülés veszélye is. Nagyon sok esetben derült ki tavasszal, hogy az óvatosság ellenére megsérült a tófólia a láncfűrész, vagy a balta által. Ez le sem kell írnunk, hogy milyen nagyságrendű feladat ennek helyrehozása.

A kinti mesterséges tavakhoz az eddig kifejlesztett legjobb megoldás nem más, mint egy jégtelenítő beiktatása. Ez a kisméretű eszköz folytonosan keringetteti a tó vízét, ezáltal a környékén a legnagyobb hidegben sem tud befagyni a tó felszíne. A befagyásgátláson kívűl a a másik előnye, hogy oxigénnel dúsítja a vízet, így a halak gond nélkül átvészelik a hibernációs időszakot.

Mivel a tavak fentről lefele fagynak a tófenéken a legmelegebb a víz és van a legnagyobb esély, hogy ne fagyjon be. Ezért célszerű olyan jégtelenítőt használjunk lehetőség szerint, amely a lennti melegebb vizet felviszi a a víz tetejére késleltetve ezzel a befagyást.

Több levegőztető típust különböztetünk meg:

  1. Szívattyú általi vízmozgatás
  2. Levegőztető
  3. Levegőztető és hungarocell korong
  4. Hungarocell korong
  5. Fűtőszálas helyi melegítés:    A: folyamatos fűtő,    B: termosztáttal ellátott - csak nulla fok alatt kapcsol be
  6. fűtőtermosztáttal ellátott
  7. Átfolyós, központi vízfűtés

 

 

1. Szívattyúval történő vízmozgatás:

Egy szívattyú segítségével a tó vizét áramoltatjuk. A szívattyú a víz felső rétegét mozgatja, a mozgó víz nehezebben fagy be.

FONTOS: Szökőkút szívattyú nem megfelelő jégtelenítésre, ugyanis a szétpukkanó buborékok megfagynak és kürtőszerű befagyást eredményeznek.

logo jegtelenito befagyasgatlo koi farm 0001

Kapcsolódó termék: Icefree 4 Seasons

 

2. Levegőztetővel történő vízmozgatás:

Levegőpumpa és porlasztókő segítségével levegőztetjük a tavunkat. A levegő távozása pontja körül késleltethetjük a befagyást.

Előnye: A befagyás gátlás mellett, a halainknak plusz oxigént juttatunk

Hátránya: A pukkanó légbuborékok tartós fagy esetén befagyhatnak. Megoldás: lásd. a 3. pontot.

 legbuborek ice preventer koi farm

Kapcsolódó termék: PondoAir 200 PondoAir 450 PontoAir 900


3. Levegőztető és Hungarocell korong:

Az előző pont szerint működő rendszer, azzal a különbséggel, hogy a levegő távozása egy tetszőleges méretű Hungarocell korong allatt történik, mely nagy mértékben lelassítja a befagyást.

 logo ungarocell levegozteto koi farm

 Kapcsolódó termék: PondoPolar Air Basic 25 + Oxy100 PondoPolar + PondoAir 200


4. Hungarocell korong

Szabad légmozgást enged a tó víze és a levegő között. Mivel a korong szellőző része száraz, nem áll fennt a befagyás veszélye.

 logo hungarocell korong koi farm

 Kapcsolódó termék: Pontec Pondopolar Velda Ice Preventer Basic 40 Basic 25


5. Fűtőszálas helyi melegítés.

A. Folyamatosan fűtő melegítés: Különböző méretben és teljesítményben megvásárolható lebegő fűtőszál. Működési elve, hogy a körülötte levő víz hőmérségletét folytonosan nulla fok fölött tartja, így nem tud befagyni.

B. Termosztáttal ellátott fűtő: Az A. ponthoz hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy ennél a típusnál egy termosztát kapcsolja be a rendszert nulla fok, fagypont alatt. Előnye: Energiatakarékosabb megoldás.

logo oase pond heater koi farm

Kapcsolódó termék: IceFree Thermo 200  Velda Pond Heater 

 

6. Átfolyós, központi vízfűtés:

Ebben a rendszerben a tó teljes vízét egy általunk meghatározott hőmérsékleten tartjuk. Leginkább javasolt zárt terű kis köbméterű tavaknál.

FIGYELEM: Nagy fogyasztású, költséges módszer.

 

Alternatív megoldás lehet a sekély, kissebb méretű tavacskáknál a fólasátorral történő födés. Ez leginkább olyan esetekben nyújt megoldást, ha nem lesz huzamosabb ideig minusz 20 Celsius fok. Ebben az esetben a halaink jóesetben kitelelnek.

A halak hidegvérű állatok. Ami azt jelenti, hogy a víz hőmérséklete határozza meg az életciklusukat. Alacsony hőmérsékletű vízben lelassul az anyagcseréjük, a víz hőmérsékletével arányosan szinte teljesen. Jó tudni, hogy 10 fok alatti vízhőmérsékletben már nem érdemes a halakat etetni.

Télen, a hibernálási állapotban a halak a vizfenék közelében maradnak, mivel a mélyebb részeken enyhébb a víz lehűlésének mértéke. Ez az egyetlen oka, hogy a halaink a tófenéken telelnek, tehát tévhit, hogy a halak az iszapban vermelnek.

Webáruházunkban átfogó kínálatot talál a jégtelenítéshez szükséges termékekből és bármilyen információra van szüksége, állunk szíves rendelkezésére!

 

Kosár

 x 
A kosár üres

atveteli pont bannerx5

Ügyfélszolgálat - rendelésfelvétel
Központi raktár: Kert, kertitó, agro:

+36/20-418-4656

+36/20-243-9398

Mályi üzlet és vízinövény,  ketrec, hobbi állat, akvarisztika

+36/20-9428-879

+36/46-655-814

Budapesti üzlet, készlete és rendelései

+36/20-537-1117

 

Nyitvatartási időn kívül, vagy ha elérhetőségeink foglaltak, adja meg telefonszámát és mi visszahívjuk!

Klikk ide

További információkért írjon nekünk:

info@sun-life.hu

oase logo

tofolia kalkulator banner