Kövess minket a Facebookon!

3% kedvezményt

adunk minden regisztrált vásárlónknak!
A kedvezmény az akciós és összevont termékekre nem vonatkozik!
Kuponkód: 3%-os koi-farm akció
REGISZTRÁCIÓ

 

Hogyan építsünk kerti tavat?

Tó építése koncepció

Mivel a tóépítés egy komplett projekt, így ez is egy jól megalapozott tervvel kell, hogy kezdődjön. Ideális esetben a tó látható legyen a házból, vagy legalábbis a teraszról, minél több örömünk legyen benne. Lehetőleg a tó olyan kissé magasabb helyre kerüljön, hogy ne kerüljön beáramló víz a környezetből tavunkba.

Tó építése, elrendezése

Legegyszerűbb módja kerti tavunk kijelölésének, hogy egy kötelet lefektetünk a kívánt terület köré, ezt kényelmesen tudjuk alakítgatni a kívánt forma eléréséig. Ne feledjük a tó kerületének tervezésénél, hogy mélységének legalább 1,2 méter mélynek kell lennie a téli lehűlés miatt. A legmélyebb zónát ajánlatos legalább 1 négyzetméteren kialakítani. Mély zóna elérését lépcsőzetes padkák egyre mélyülő kialakításával lehet elérni. Tavunk méretének kialakításánál mindig legyen szempont a víz mennyisége, ugyanis tavunk vízmennyisége fogja későbbiekben meghatározni tószűrőnk típusát és méretét is. Kitűzésünk véglegesítéseként, jelölő festék spray-el, porral jelöljük meg a szélét tavunknak. Jobb átláthatóság és tervezési szempontból ajánlatos a mélyülő padkák elrendezését is jelölni.

Tó belső kialakítása

Egy kerti tónak több mélységi szintjének kell lennie, ezek a szintek teszik lehetővé a különböző mélységet igénylő növények elhelyezését. Ajánlatos kialakítani egy teljesen sekély részt is. Az egyre mélyülő padkák közötti dőlésszög 45 fok körüli legyen, így biztos kisebb a beomlás veszélye és a későbbiekben a fólia behelyezése és ráncmentesítése is könnyebb lesz. Függőleges falakat ne alakítsunk ki ha egy lepel fóliából szeretnénk megoldani a szigetelést. Lehetőleg mindenhol a tömörödött földből faragjuk ki a medret. A visszatöltött földből nem lesz olyan szép medrünk. A talaj minősége nagyban befolyásolhatja a meder kialakítását. Homokosabb területeken szélesebb és több padkát használjunk kisebb szintkülönbségekkel. Tömörebb talajon hirtelenebben mélyülő kerti tavat is áshatunk. Kavicsos, gyökeres helyeken ügyeljünk a fólia sérülésének veszélyére és távolítsuk el azokat. Kiszáradt, berepedezett, kavicsos, gyökeres medreket, finom homok védőréteggel lehet biztonságosabbá tenni.

Tó szigetelése

A legtöbben úgy döntenek, hogy rugalmas szigetelőanyagot használnak a szigeteléshez. Legelterjedtebb szigetelő tófóliák, úgynevezett geomembránok a lágy pvc fóliák (ubbink, oasefol) és az EPDM, LPD gumifóliák (Firestone )
Kerti tavunk szigetelését mi magunk is elvégezhetjük. Nehezebb formák kialakításához viszont kérjék tapasztaltabb szakemberek segítségét. A fólia méretének kiszámolása: tó hossza + 2x a mélysége, tó szélessége + 2x a mélysége. Én a gyakorlatibb megoldás javaslom. A tó leghosszabb meder részébe belefektetünk egy mérőszalagot, úgyszintén a legszélesebb részébe is. Ráhagyunk 50-50 cm-t, nagyobb tavaknál 1-1 métert. Ezzel a téglalap mérettel elindulhatunk a megfelelő szélességű tekercsből fóliát vásárolni. A fóliák alá minden esetben geotextil védőréteget kell tenni. A gotextil megvédi a fóliát az alulról ért hatásokkal szemben. Kavics, gyökér, lótetű, vakond…. Másik szerepe, hogy a textilen helyére tud csúszni a fólia feltöltésnél. Gotextil anyaga 100% műanyag szálból erősen összeállított textil. Eltérő vastagságban kapható.
Több módszer is van a tófóliák elhelyezésének, leplesítésének. Egyik legegyszerűbb módja egy téglalap alakú fólia vásárlása és annak beterítése ragasztás és hegesztés nélkül. Ennek a hátránya, hogy mindig is maradnak ráncok leterítés után. Ezeket az apróbb ráncokat viszont ügyesen össze lehet húzni pár nagyobbá. A nagyobb ráncokat a mélypontból kiindulva szalvétahajtogatáshoz hasonlóan helyezzük el. Néhány nagyobb ráncot kövek lesúlyozásával tartunk a helyükön a felengedésig. Ráncok fölfelé való kihúzásában is segítenek azok a kövek, amikkel később a tó dekorálását fogjuk megoldani. Ajánlatos méterenként elhelyezni súlyként egy-egy követ és ezekkel a kövekkel együtt enyhén feszíteni a fóliát. Semmi esetre sem rakjuk teljesen körbe kővel a fóliát a víz felengedéséig. Víz feltöltés közben a súlynak engednie kell a fólia helyére csúszását.
Munkaigényesebb és nagyobb szakértelmet igénylő leplesítés a több részből hegesztéssel ritkább esetben ragasztással. Ezzel a módszerrel ráncok nélkül is szigetelhető egy kerti tó, vagy úszómedence is akár függőleges falakkal és lépcsőkkel is. Hátránya a magasabb kivitelezési díj.

Kosár

 x 
A kosár üres

atveteli pont bannerx5

Ügyfélszolgálat - rendelésfelvétel
Központi raktár: Kert, kertitó, agro:

+36/20-418-4656

+36/20-243-9398

Mályi üzlet és vízinövény,  ketrec, hobbi állat, akvarisztika

+36/20-9428-879

+36/46-655-814

Budapesti üzlet, készlete és rendelései

+36/20-537-1117

 

Nyitvatartási időn kívül, vagy ha elérhetőségeink foglaltak, adja meg telefonszámát és mi visszahívjuk!

Klikk ide

További információkért írjon nekünk:

info@sun-life.hu

oase logo

tofolia kalkulator banner