Kövess minket a Facebookon!

3% kedvezményt

adunk minden regisztrált vásárlónknak!
A kedvezmény az akciós és összevont termékekre nem vonatkozik!
Kuponkód: 3%-os koi-farm akció
REGISZTRÁCIÓ

Kerti tavunk felkészítése a télre

kerti to tel
Kerti tavainkat a hidegebb idő beálltával fel kel készítenünk a télre. Törekednünk kell arra, hogy minél kevesebb szerves anyag maradjon a kerti tóban. Szerves anyagok hiányában nem lesz mérgező gáztermelődés amitől halaink megfulladhatnak.

Ennek legegyszerűbb megoldása a lombvédő hálók használata, amit a tó teljes felületére ki tudunk feszíteni, így megakadályozzuk a levelek belehullását.

Hulló falevelek és a víz tetején úszó szennyeződés ellen legjobb tótechnikai berendezés a skimmer. Ez a gépezet a víz felszínéről szívja a vizet így tüntetve el a felületi szennyeződéseket. A skimmerek között megkülönböztetünk vízen úszó és a tófenékhez rögzített típusokat. Mindkét típus egy szivattyú segítségével szívja be a vizet és juttatja el a szűrőtartályba.


A felszínről már leült szennyeződéseket a tóporszívóval lehet eltávolítani. Ezzel a berendezéssel anélkül tudjuk eltávolítani az egész évben felgyülemlett hordalékot, hogy tavunkat teljesen le kellene engednünk. Szépen felszívja az iszapot és a fenékre süllyedt faleveleket is.

Elszáradt vízi növények leveleit, vízen úszó trópusi növényeinket (vízi saláta, jácint) érdemes kiszedni, visszavágni. Ezekben segítenek a különböző vízinövény csipeszek és ollók

Végső lépés a kerti tavunk gázmentesítésében a tó jégtelenítő, jégmentesítő berendezések behelyezése. Tavunkon folyamatos léket biztosítanak így a még fenéken maradt szerves anyagok bomlástermékei is távozni tudnak tavunkból.

Sok pénzt spórolhatunk meg magunknak, ha tószűrőinket rendesen téliesítjük! A szivattyúk nagy része lent van a tó alján így kívül esik a fagyhatáron. Magasabb vízrétegbe helyezett szivattyúkat érdemes kivenni a tóból. UV-C lámpánkat még ha a szűrőt kint hagyjuk be kell vinni fagymentes helyre. Ellenkező esetben a kvarccső, izzó, trafórész és a ház szétfagyásával járhat. A szűrőtartályban található szűrőközegeket (szivacs, zeolit) tisztítás és szárítás után elcsomagolva tegyük el tavaszig. A szűrőtartályt, ha nem helyezzük fagymentes helyre, takarjuk úgy le, hogy egész télen száraz maradjon és ne jusson bele folyadék amitől szét tudna fagyni.

Halainkat 8 °C vízhőmérséklet alatt már nem érdemes etetni, hidegvérű állat lévén szervezetük funkciói, így az emésztésük is lelassul. Lassan fognak úszkálni tavunkban nagyobb hidegekben a tó legmélyebb részére ereszkednek le. Iszapréteg nem kell nekik, sőt gázképződés miatt kifejezetten káros.

A kerti tó téliesítését az első jégpillésedést követően szoktam elvégezni, a szűrő addig is dolgozzon, az UV-C lámpát 10 °C vízhőmérséklet alatt felesleges működtetni.

Halaink és kerti tavunk tavasszal meg fogják hálálni az őszi törődést.

Kosár

 x 
A kosár üres

ajandek mu tavirozsa

Ügyfélszolgálat - rendelésfelvétel:

+36/20-418-4656

+36/46-655-814

RO Relatii cu clienti, DE Informationen, EN Infoline

+36/20-243-9398

Nyitvatartási időn kívül, vagy ha elérhetőségeink foglaltak, adja meg telefonszámát és mi visszahívjuk!

Klikk ide

 

További információkért írjon nekünk:

info@sun-life.hu

 

tofolia kalkulator banner